Regenera4MED
Towards a Mediterranean model of Regenerative Tourism as Climate Change adaptation and risk prevention

- Inici: 01/04/2025
- Fi: 31/12/2027
- Pressupost global: 2.442.612,50 €
- Subvenció: 1.954.090 €
Regenera4MED, finançat pel programa Interreg Euro-MED, té com a objectiu reformular els models turístics a la Mediterrània per convertir-los en un motor de creació de valor social i ambiental positiu, contribuint així a l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció de riscos.
El model turístic a la Mediterrània: un canvi necessari
La regió mediterrània és particularment vulnerable al canvi climàtic. No obstant, aquesta vulnerabilitat es veu agreujada pel model turístic actual, basat en el consumisme de masses i les pràctiques insostenibles. Tenint en compte la rellevància que té el sector turístic en l’economia de la regió (la Mediterrània acull el 35% de tots els turistes internacionals), una solució integral a aquest repte ha de crear necessàriament un canvi en el turisme sense disminuir l’activitat del sector, per tal de protegir i enfortir l’economia regional. Això és possible: més del 70% dels ciutadans europeus afirmen estar disposats a canviar els seus hàbits de viatge per tal de transitar cap a un model més sostenible.
Un model de turisme regeneratiu per ajudar a combatre el canvi climàtic
Regenera4MED serà pioner en un nou model de turisme regeneratiu, que pretén anar més enllà de la sostenibilitat – l’objectiu és restaurar, renovar i revitalitzar les les comunitats i els ecosistemes de les destinacions. El projecte involucrarà múltiples actors, incloent-hi comunitats locals, autoritats públiques, pimes, el món acadèmic i organitzacions mediambientals, que treballaran conjuntament a través d’un model de governança de 5 hèlixs.
El projecte se centrarà en tres elements principals:
- Model de turisme regeneratiu: prova i posada en funcionament d’un nou model de turisme regeneratiu en sis regions pilot per promoure l’adaptació al canvi climàtic, la resiliència i l’impacte ambiental positiu.
- Experiències regeneratives: desenvolupament i prova d’experiències de turisme regeneratiu per crear opcions de viatge sostenibles que enforteixin les economies locals i preservin el patrimoni i la cultura locals.
- Coneixements i eines: creació d’eines per a l’autoavaluació, inclosa l’eina digital RISET, i producció d’una Regenera4MED Blueprint per garantir l’escalabilitat dels resultats del projecte.

Deu socis de sis països
Regenera4MED està impulsat per un consorci de 10 socis de 6 països: l’Agència Catalana de Turisme (Espanya), B.Link Barcelona Strategic Projects (Espanya), la Conference of Peripheral Maritime Regions (França), la Regió de Ligúria (Itàlia), la Regió d’Abruzzo (Itàlia), la Regió de Creta (Grècia), el Research Centre of the Slovenian Academy of Sciences and Arts (Eslovènia), l’Agència de Turisme de Còrsega (França), l’entitat pública RERA S.D per a la Coordinació i el Desenvolupament del Comtat de Split-Dalmàcia (Croàcia) i la Universitat del Peloponès (Grècia).
B.Link contribueix a l’elaboració i implementació del Programa d’Elicitació Regenera4MED, coordinant la creació de noves experiències de turisme regeneratiu en 6 destinacions pilot de 5 països mediterranis. També codirigirà les activitats de sostenibilitat i amplificació a llarg termini, garantint en particular la fertilització creuada entre els resultats del projecte i l’experiència i el coneixement d’altres actors rellevants del sector turístic, garantint la transferibilitat dels resultats als targets del projecte.