TOURBAN

Accelerating SME capacity and innovation for sustainable urban tourism

El projecte TOURBAN, finançat en el marc del programa per a la Competitivitat de les Empreses i les PIMEs (COSME) de la Unió Europea, busca fomentar la innovació i les capacitats en el sector del turisme sostenible mitjançant un programa d’acceleració per a les PIMEs.

El turisme: un repte per a les ciutats

Les ciutats europees s’enfronten a múltiples desafiaments a l’hora de gestionar els impactes i processos de transformació urbana derivats del turisme. Aquests inclouen l’augment de precaucions sanitàries, una major pressió sobre recursos urbans limitats com l’aigua, l’energia i l’espai, la gestió de residus, la gentrificació, i la convivència entre residents i visitants; així com les precàries condicions laborals en el sector de l’hostaleria i la restauració.

Adoptar solucions innovadores per a un turisme sostenible

Davant d’aquesta situació, el projecte Tourban centra els seus esforços en facilitar l’adaptació de les empreses turístiques europees cap a models de negoci més sostenibles, baixos en carboni, circulars i eficients en la gestió de recursos. Com a actors essencials en aquesta transició, les PIMEs han de comptar amb les habilitats, la capacitat i els recursos financers necessaris per convertir-se en catalitzadors d’innovació i sostenibilitat. A més , el projecte dona suport a les PIMEs perquè adoptin les millors pràctiques internacionals i desenvolupin solucions innovadores per esdevenir més sostenibles i competitives a través de noves fonts d’ingressos, la reducció de costos i un menor consum de recursos, així com una millor visibilitat i posicionament. Tourban va assolir el seu objectiu de fomentar la col·laboració intersectorial per tancar el cicle en els processos d’economia circular i encapçalar un moviment transnacional cap a la sostenibilitat del turisme a les zones urbanes d’Europa.

Vuit socis i set països

TOURBAN és un consorci de 8 socis provinent de 7 països: Cambra de Comerç de Barcelona (Espanya), Institute for Tourism Research in Northern Europe (Alemanya), Estonian Chamber of Commerce and Industry (Estònia), Breda University of Applied Science (PaÏsos Baixos), Creative Business Network (Dinamarca), City of Dubrovnik Development Agency (Croàcia) Hungarian Hospitality Employers’ Association (Hongria), i B.Link Barcelona Strategic Projects.