Life REVERTER

Renovation roadmaps to decrease
households vulnerability to energy poverty

El projecte REVERTER, finançat en el marc del LIFE Programme de la Unió Europea, aborda la millora de la qualitat de vida a Europa a través de l’increment de l’eficiència energètica dels edificis.

La pobresa energètica a Europa:
un problema invisible

Segons les últimes dades d’Eurostat i altres dades sobre la pobresa energètica a Europa, al voltant del 7% dels ciutadans europeus no es podien permetre el luxe d’escalfar adequadament les seves llars, el 6,4% va informar de retards en les factures de serveis públics i més del 16% va gastar un nivell significativament elevat dels seus ingressos en costos energètics. En paral·lel,  el 14,6% va presentar una despesa energètica anormalment baixa, com a conseqüència de les seves baixes rendes. La pobresa energètica està relacionada principalment amb els preus elevats de l’energia, els ingressos baixos de les llars i la ineficiència energètica dels edificis i electrodomèstics. A causa de la crisi energètica a Europa, la importància d’aquests factors ha augmentat. Les dades d’Eurostat demostren el fort augment dels preus en el primer semestre del 2022.

Millorar l'eficiencia energètica:
“one-stop shops”

El projecte, que va arrancar el passat novembre, té com a objectiu aportar solucions per reduir la pobresa energètica a Europa, desenvolupant 9 fulls de ruta que abordin la mala eficiència energètica dels habitatges, i treballant estretament amb els consumidors finals de 4 països pilot. La reunió de llançament a Atenes va posar èmfasi en el valor del projecte i els seus resultats en un moment en què la pobresa energètica s’està tornant crítica i la necessitat de combatre la creixent crisi socioeconòmica és crucial.

Els fulls de ruta s’adaptaran a les característiques del parc edificatori, a les característiques de les llars vulnerables i a les condicions climàtiques, per tal de cobrir un grup de casos prou cohesionat que permeti una replicació a gran escala de les accions proposades. Els fulls de ruta es dirigiran primer als habitatges amb pitjor rendiment, faran front als dilemes d’incentius fraccionats i abordaran les fallades de mercat, informació i comportament a través de la creació de “one-stop shops” (OSS) per a la inscripció de llars vulnerables en programes subvencionats de millora de l’eficiència energètica dels edificis. El projecte posarà a prova els fulls de ruta mitjançant la creació d’una xarxa de pilots a quatre ciutats europees (Brezovo – Bulgària, Atenes – Grècia, Riga – Letònia i Coïmbra – Portugal) que cobreixen diferents regions climàtiques i condicions socioeconòmiques.

Dotze socis i cinc països

REVERTER està format per un consorci de 12 socis i 5 països (Grècia, Portugal, Bulgària, Letònia i Espanya): Lab of Mining and Environmental Technology, Institute for Systems and Robotics (ISR-Lisboa), Ekodoma Ltd, Green Synergy Cluster, Fundació Europace, Centre for Renewable Energy Sources and Saving (CRES), B.Link Barcelona Strategic Projects, Obshtina Brezovo, EKPIZO, Câmara Municipal de Coimbra, Riga Energy Agency i WIT Berry.